Комуникация с бебето

Вашето бебе все още не е формирано като индивидуалност. Но то вече си има средство за изразяване – плача. След като вече е преодоляло последиците от раждането, то започва да възприема околната среда. През този месец бебето ще бъде кротко и тихо, когато му говорите или го държите изправено. То дори може да реагира със звуци, когато чуе гласа или Ви види. Повечето бебета обичат да ги държат, целуват, гушкат, масажират и да ги носят.
Когато бебето плаче се опитайте да разберете от какво има нужда – може да е гладно, уморено, наакано или просто иска да го подържите. Понякога бебето може да плаче и безпричинно. Опитвайте различни начини на носене и държане на бебето, за да откриете от кой се успокоява най-добре.


Зрение

Погледа на бебето ви все още е замаян. Вашето лице е най- интересното нещо за него. Бебетата могат да фокусират само предмети, които са на около 30 сантиметра от очите им. Според изследвания бебето предпочита да гледа човешки лица, пред разглеждането на играчки. Затова, когато е будно, често му говорете и стойте близо до него, за да Ви разглежда.

Сън

Всяко бебе е различно и навиците му за сън ще се променят често през първия месец, независимо дали сте си поставили за цел да му определите режим за сън. Повечето новородени спят 16-17 часа не денонощие. През първите седмици будните периоди на бебето ще бъдат с продължителност между 1 и 4 часа. Още в първите седмици можете да определите режим за спане на бебето. Това става като следите внимателно за признаци за умора (търка си очите, прозява се). Бебето не може да разбере кога е ден и нощ, затова трябва да му помогнете да започне да ги разграничава. Денем трябва да има достатъчно светлина в стаята, а нощем не си играйте с него и пазете тишина. Обикновено резултата от режима можете да видите към края на първия, началото на втория месец.

Възпитание и обучение

Има кратки периоди, през които Вашето бебе е кротко и тихо. Това е подходящото време за научаване на нови неща. Използвайте времето, за да играете и разговаряте с бебето. Когато забележите признаци на умора, спрете със заниманията. Дори и в този ранен период, бебетата могат да разпознават лица и жестове и дори някои от тях могат да се опитват да имитират жестове или гримаси на лицето. Това са интуитивни действия, но Вие можете да ги развиете като показвате на бебето – например от близко разстояние може да му се плезите, да си повдигате веждите и други действия – като повтаряте това по няколко пъти. След няколко минути е възможно бебето да се опита да Ви имитира. Дори и нищо да не направи, със сигурност то Ви е наблюдавало с интерес.

Игра с бебето

Бебетата харесват да наблюдават играчки и книжки с картинки. Но не прекалявайте с показването им, защото бебето бързо може да се разконцентрира и умори. Ако бебето започне да си върти очите настрани, да се прозява, да си изкривява гръбнака или да плаче, трябва да спрете. Със знаци, които Вие ще разберете, то може да Ви показва кои играчки и книжки харесва най- много.
Бебетата обичат да се гледат в огледало. Бебето не може да разбере, че в огледалото вижда себе си, но ще наблюдава движенията на „другото бебе”. Добра идея за игра е ползването на бебешка „активна гимнастика”, тъй като тя съдържа много елементи, които се клатят, издават звуци и са интересни за разглеждане. Чрез нея се развиват движенията на ръцете и пръстите на бебето, координацията и слуха. През първите месеци движенията на бебето няма да са с определена цел – например да хване нещо. Това става след 4-5 месец.

Хранене

Храненето, заедно със съня са най-важните неща за бебето. Повечето бебета се хранят на всеки 2-3 часа. Към края на първия месец, Вашето бебе вероятно ще има нещо като хранителен режим и режим на спане, но истински режим ще бъде установен едва след няколко месеца.
Опитвайте се да храните бебето по-бавно. Добре е да го държите в полуседнала поза около 30 минути след като се е нахранило.
По време на третата седмица, както и на втория, четвъртия и шестия месец, може да Ви се стори, че бебето яде „през цялото време” – особено ако кърмите. Кърмата се смила много по-бързо от храните- заместители, и затова бебето може да иска да се храни дори на всеки 60 минути. Може би ще Ви се стори, че единственото нещо, което правите е да кърмите. Но този етап няма да продължи дълго и скоро ще откриете, че бебето ще яде по рядко и за по-кратко време.

Здраве и безопасност

Първият преглед на бебето обикновено е на третия ден след раждането. При този преглед обикновено се извършва следното:
  • Измерват се теглото на бебето, дължината и обиколката на главата..
  • Задават Ви се въпроси как се чувствате и как смятате, че се чувства бебето.
  • Преглед на тялото на бебето.

През първите седмици на бременността е необходимо да се извършват някои процедури:
  • Грижи за пъпчето – през първите седмици не трябва да се мие пъпчето на бебето, а да се почиства със спирт.
  • Подрязване на ноктите – добре е да подрязвате ноктите на бебето, за да не се драска. По-лесно това става, докато бебето спи.
  • Къпане. Необходима е само една капка шампоан – не прекалявайте с количествата.
  • Смяна на памперс/пелени – Важно е да сменяте често памперса/пелените, за да се пази кожата на бебето суха и чиста.