Цезаровото сечение може да стане планирано или по спешност. При цезарово сечение бебето се изважда през хирургически разрез в корема и матката на майката. Ситуациите, при които може да се наложи цезарово сечение са:

Невъзможността на бебето да премине през родилния канал. Тази ситуация е налице когато плодът е прекалено голям, тазът на майката прекалено тесен или контракциите не са достатъчно силни. Най-честата причина е лека промяна в положението на плода, която не му позволява да премине през родилния канал.

Плацентнопревия. Означава, че вместо по горната, предната или задната страна на матката, плацентата се е имплантирала до вътрешното отверстие на шийката и препречва пътя на бебето. Това може да се открие при ултразвуков преглед или ако през второто или третото тримесечие има влагалищно кървене.

Когато бебето не излиза с главата напред. Седалищно разположените бебета често се изваждат с цезарово сечение, а напречно разположените винаги, тъй като не могат да излязат напречно през родилния канал. И в двата случая операцията спестява риска пъпната връв да попадне в родилния канал първа и бебето да я притисне с тежестта си и да остане без кислород.

Инфекции на родилния канал. Цезарово сечение се прави, за да се предпази бебето, ако майката има активен генитален херпес или СПИН и други.

Бебето трябва да се роди бързо. Спешно цезарово сечение се налага при фетален дистрес, когато при раждане пъпната връв попадне първа в родилния канал, в някои случаи на влагалищно кървене или когато майката е болна.
Tyxo.bg counter<img src="http://cnt.tyxo.bg/7173" width=1 height=1 border=0 alt="Tyxo.bg counter" /> © mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »